06-08-2020

06-08-2020-Synthetische scheerkwasten_-web

Alles over synthetische scheerkwasten

De ontwikkeling van synthetische scheerkwasten

De synthetische scheerkwast is onmiskenbaar in opkomst. Zijn bijzondere eigenschappen maken deze kunstmatige haren steeds meer een waardig alternatief voor dierlijke haren. De ontwikkeling van synthetische scheerkwasten gaat gepaard met een toenemende vraag naar dierproductvrije alternatieven voor de scheerkwast. Tegenwoordig zijn de nieuwste synthetische scheerkwasten in het hoger segment nauwelijks meer van ‘echt’ te onderscheiden: in uiterlijk, zachtheid, absorberend vermogen en scheercomfort. Hoog tijd voor een spotlight op deze moderne klassiekers!

Alles over synthetische scheerkwasten

De opkomst van scheerkwasten

Bij gebrek aan kunstmatige alternatieven worden scheerkwasten van oudsher gevuld met dierharen – met name van dassen, varkens, en paarden. Ook toen de zogenaamde synthetische haren hun intrede deden waren zij geen gelijke match voor natuurlijke haarsoorten als het gaat om efficiëntie en prestatie.

Een groeiende groep consumenten ontwikkelt steeds meer weerstand tegen het gebruik van dierlijke grondstoffen. De natuurlijke haren in een scheerkwast zijn daar geen uitzondering op. Hoewel de door Scheersalon gevoerde merken enkel verantwoord gewonnen haren gebruiken (bijvoorbeeld als bijproduct van het onderhoud van deze dieren) zijn er helaas genoeg scheerkwasten in omloop (met name van prijsstunters) bij wie dit geen gegeven is.
 

Scheerkwast synthetisch haar

De evolutie van synthetische haren voor scheerkwasten heeft de laatste jaren grote sprongen voorwaarts gemaakt. We zijn nu op een punt aanbeland dat zelfs puristen twee keer moeten kijken of ze met dassenhaar of synthetische haren te maken hebben. Synthetische haren kunnen zich met steeds hogere segmenten dierlijke haren meten, en steeds vaker is het onderscheid moeilijker waarneembaar. Synthetische scheerkwasten zijn bezig met een inhaalslag; het zou ons niet verbazen als synthetische haarvezels over een paar jaar de standaard zijn voor haarkwaliteit in dit weldadig scheergerei. Belangrijk om te vermelden is ook dat synthetische scheerkwasten steeds vaker volledig veganistisch geproduceerd worden, dus zonder het gebruik van dierlijke producten.

Soorten synthetische scheerkwasten

De eerste synthetische scheerkwasten werden vervaardigd uit nylon-varianten. Tegenwoordig worden vaker polybutyleentereftalaat-varianten gebruikt. Afhankelijk van de innovativiteit van de producent kennen we de volgende technische specificaties voor synthetische haarvezels:

 • Een golvende structuur (‘crimping’ genaamd) om water vast te houden en ‘backbone te creëren;
 • Synthetische vezels met een grotere diameter in het middengebied voor meer veerkracht;
 • Een variatie van meerdere vezeldiktes voor een dynamisch karakter;
 • Door een chemische ‘kniptechniek’ tot wel 4 haarpunten uit 1 haar voor een optimaal opschuimende prestatie;
 • Micro-inkepingen over de lengte van de vezels waardoor de haren water kunnen ‘meenemen’ om de absorberende werking van natuurlijk dassenhaar te kunnen nabootsen om zo een optimaal romig scheerschuim te kunnen creëren;
 • Een zijdezacht gevoel met een prettige ‘backbone’ (tegendruk);
 • Sneldrogend, dus ideaal voor op reis;
 • Minder vatbaar voor negatieve zaken zoals haaruitval en bacteriegroei bij onzorgvuldig onderhoud;
 • Hoogwaardige synthetische vezels, nagenoeg gelijkwaardig verkrijgbaar aan alle kwaliteiten graudashaar-kwaliteit.

Daarnaast zijn er kenmerken die invloed hebben op de specifieke eigenschappen van synthetische kwasten.

 • Een synthetische scheerkwast met een hogere compactheid van haren zal meer backbone hebben;
 • De lengte van de haren heeft ook effect op de backbone – hoe korter, hoe meer backbone;
 • Ook de vorm heeft invloed. Net zoals bij natuurlijke borstels zal een bolvorm meer backbone bieden voor een sterk masserende werking. Daarentegen zal de waaiervorm een zacht masserend karakter tonen met optimaal schuimend vermogen.

Twee veelvoorkomende typen synthetische haren zijn Silvertip Fibre en Black Fibre.
 

Silvertip fibre scheerkwast

Deze haarsoort dankt zijn naam aan de overeenkomsten met Silvertip dasharen. De meest recent ontwikkelde varianten hebben onder meer zachte uiteinden met een iets grotere diameter in het middengedeelte. Hierdoor geven ze een zacht gevoel tijdens het inzepen, maar voldoende stevigheid om snel een rijk en romig scheerschuim te kunnen opschuimen.

Black fibre scheerkwast

Ook deze haarsoort staat erom bekend snel een weldadig scheerschuim te kunnen creëren. Deze haren geven de scheerkwast een meer stevig karakter (backbone) maar voelen toch comfortabel zacht. Door de donkere haren en zachtheid tonen black fibre haren veel overeenkomsten met natuurlijke graudasharen.

Scheerkwast voor gevoelige huid

De zachtheid en beperkte gevoeligheid voor bacteriegroei van een synthetische haarsoort maakt dat deze haren bijzonder geschikt zijn voor de gevoelige huid. Bovendien is het gebruik van een scheerkwast welhaast een vereiste voor het creëren van een rijk en romig scheerschuim. Deze geven de minste kans op een reactie van de huid.

Scheerkwast voor op reis

Dankzij hun handzame formaat en het vermogen om snel te drogen zijn reisformaat synthetische scheerkwasten jouw ideale reisgezel voor wanneer tijd én inpakruimte beperkt zijn. Zo creëer je ook op vakantie of op reis comfortabel een rijk en romig scheerschuim.

Scheerkwast schoonmaken

Het goed reinigen van je scheerkwast na gebruik zal de levensduur van je scheerkwast aanzienlijk verlengen. Gelukkig is het zo dat synthetische haren minder kwetsbaar zijn dan dierlijke haren; bij gebrekkig onderhoud kunnen de keratinedelen in de haren verharden waardoor de haren afbreken, kan bacteriegroei ontstaan en zelfs schimmelvorming.

Let wel: wij adviseren om, ongeacht het type haren van de scheerkwast, altijd de scheerkwast goed schoon te maken na gebruik. Als je onderstaande tips opvolgt blijft je scheerkwast langer in tiptop conditie en verleng je de levensduur van jouw scheerkwast.

 1. Spoel de kwast schoon met handwarm water en spoel scheerzeep aan de buitenzijde van de kwast weg. Nu kan het grondige reinigen beginnen.
 2. Reinig de haren aan de binnenzijde. Dit doe je door van boven af water in de ‘kroon’ te laten stromen. Druk de zeepresten uit de haren door met je hand de haren te omsluiten en dicht te knijpen. Ga door totdat er geen zeepresten meer naar boven komen.
 3. Druk dan de haren uit elkaar om ook de haren in de taille van de scheerkwast schoon te kunnen maken. Dit is het punt waar de haren uit het handvat komen en waar ze dicht op elkaar zitten.
 4. Druk daarna het overtollig water uit de haren en sla het vocht uit de kwast. Droog daarna ook het handvat, en strijk de haren luchtig over een handdoek heen.
 5. Om je scheerkwast op te bergen hang je hem met de haren omlaag in een houder. Hierdoor voorkom je dat er water naar de taille loopt en verklein je de kans op het ontstaan van schimmel.

Voor een video waarin dit uitgelegd wordt kun je dit blog bekijken. Daarnaast adviseren we om jouw scheerkwast met enige regelmaat (1 à 2 keer op jaarbasis) een grondige reinigingsbeurt te geven. Meer over dat periodieke onderhoud vertellen we je graag hier.

Ons assortiment bestaat naast synthetische kwasten uit diverse  dashaarpaardenhaar en varkenshaar scheerkwasten. We hebben daarom hieronder enkele details omtrent deze scheerkwasten op een rijtje gezet voor je.
 

Scheerkwast met dassenhaar

Van alle dierlijke haarsoorten staat dashaar bekend als de haarsoort met hoogste zachtheid en met een zeer groot vocht-absorberend vermogen voor een ultieme scheerbeurt.

Vooraanstaande merken zoals o.a.  Mondial, Edwin Jagger en Semogue gebruiken zorgvuldig geselecteerde haren afkomstig uit China. Binnen de diverse dassenhaar scheerkwasten zijn diverse kwaliteiten te onderscheiden. Meer daarover lees je hier.

Scheerkwast dassenhaar of synthetisch

Wanneer je puur kijkt vanuit het standpunt van comfort wordt deze keuze ons steeds meer bemoeilijkt doordat synthetische scheerkwasten een ware revolutie doormaken met ongekende resultaten. Bovendien zijn synthetische scheerkwasten met een gunstigere vanaf-prijs een prima alternatief dat natuurlijke haren qua prestatie nagenoeg evenaart. Daarnaast heeft synthetisch haar voordelen zoals het vermogen om snel te drogen en dat deze vriendelijk en gemakkelijk in onderhoud en gebruik zijn. De prijs-kwaliteitverhouding van de synthetische scheerkwast is goed. Wellicht dat onze keuzegids je helpt in het maken van je keuze!

Paardenhaar scheerkwast

Het huidige Scheersalon-assortiment paardenhaar scheerkwasten is voor 50% opgebouwd uit haren afkomstig van de manen en 50% uit de staart van het dier. De manen zorgen voornamelijk voor de zachtheid; de stevigheid en backbone worden door de staartharen geleverd. Paardenhaar scheerkwasten worden vaak gekozen omdat het de enige variant dierlijke haren is die verkregen wordt tijdens het periodiek onderhoud van een dier. Een paard heeft niet hoeven sterven voor het verkrijgen van deze haren. Qua zachtheid moet paardenhaar zijn meerdere erkennen in synthetische scheerkwasten; de toegepaste verhouding van de zachtere staartharen en de meer stevige haren van de manen creëren een scheerkwast waar menig gebruiker van kan genieten, zoals die van Semogue.

Varkenshaar scheerkwast

Varkenshaar scheerkwasten zorgen voor een robuuste scheerervaring dankzij de dikkere, sterkere en vrij harde haren. De masserende eigenschappen voor huid en haren en de vriendelijke aanschafprijs zijn voor veel mensen reden tot aankoop. In de loop van de tijd zullen gespleten haarpunten (‘bles’) ontstaan, die zorgen voor extra comfort. Overigens mogen we niet alle varkenshaar scheerkwasten over dezelfde kam scheren – ook hier zijn varianten qua comfort en efficiëntie te ontdekken.

Scheerkwast zonder haaruitval

Een onomstotelijk feit is dat synthetische scheerkwasten uit niet-dierlijke haren opgebouwd zijn. Ze zijn hierdoor minder gevoelig voor ondermaats onderhoud wat zich bij dierlijke haren uit in haaruitval, bacterie- en schimmelvorming of afgebroken haren. Overigens wil dat niet zeggen dat scheerkwasten gevuld met dierlijk haar zoals dashaar, varkenshaar of paardenhaar deze ongemakken altijd vertonen; met goed onderhoud kun je de levensduur van iedere scheerkwast aanzienlijk verlengen. Zo kun je jarenlang genieten van de fantastische eigenschappen van dierlijke scheerkwastvulling.

Scheerkwast advies

Het aanbod synthetische kwasten en travel scheerkwasten wordt gestaag uitgebreid met scheerkwasten van diverse internationaal gerenommeerde, innovatieve merken. Welke scheerkwast het beste bij jou past is een vraag waar wij jou graag bij helpen als je er zelf niet uit komt. Schroom dus vooral niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar!

 

 

RECENTE ARTIKELEN


Filter