04-07-2019

04-07-2019-1-web

De geur van... jeneverbes

Scheersalon ingrediënten-encyclopedie, deel 5

Dat gin-tonic een populaire, verfrissende cocktail is mag geen toeval heten. Het wordt gemaakt van dezelfde vruchten waar ook jenever van wordt gemaakt: de jeneverbes. De geur van jeneverbes heeft een frisse en tegelijk pittige geur. Vandaag maak je kennis met deze smaakmaker: van gin tot verzorgingsproducten.

je·ne·ver·bes (de; v(m); meervoud: jeneverbessen)

1 blauwzwarte bes
2 de heester die deze bessen oplevert

Waar komt het vandaan?

De jeneverbes is een conifeer uit de cipresfamilie. In het Nederlands heten zowel de plant als de vruchten ‘jeneverbes’; in het Engels heet de plant ‘juniper’ en de vruchten ‘juniper berries’. Omdat het een naaldboom is zijn de vruchten technisch gezien geen bessen, maar zogenaamde kegelvruchten (Engels: cones). Gemakshalve zullen ze vanaf nu bessen noemen.

Jeneverbessen hebben doorgaans een blauwe kleur en is van nature een aromatische vrucht die onder andere aan jenever zijn smaak verleent. Wanneer je ‘jenever’ naar het Engels vertaald krijg je ‘gin’; ook die drank ontleent zijn smaak aan de jeneverbes.

Hoe ruikt het?

De geur van jeneverbes heeft topnoten van een frisse naaldbomengeur met in het hart een houtgeur die aanhoudt tot de basisnoten. Het resultaat is een frisse maar pittige geur van dennenhout en hars die populair is in mannengeuren. Jeneverbes is dan subtiel aanwezig.

Toepassingen van jeneverbes

Jeneverbesolie kan gemaakt worden van zowel de naalden, het hout als de bessen. De beste jeneverbesolie wordt gewonnen uit enkel de bessen; de houtachtige noten overheersen als er meer dan alleen de bessen wordt gebruikt. (Meer weten over noten en geurpiramides? Bekijk onze FAQ over geur!)

Jeneverbes wordt vaak gebruikt in sauna-producten, maar is als etherische olie ook te vinden in verzorgingsproducten (daar vertellen we je zo over). Het grappige is dat etherische olie nog steeds gewonnen kan worden uit jeneverbessen die voor het op smaak brengen van gin gebruikt zijn.

De werking van jeneverbes

Van oudsher geldt jeneverbes als een ingrediënt met geneeskrachtige eigenschappen. Zo werd het in het oude Egypte al gebruikt in medicijnen, en werd het hout van de jeneverbes verbrand om nare ziektes te verdrijven.      

Jeneverbes wordt in verzorgingsproducten gebruikt vanwege zijn kalmerende werking. Een baardolie, baardbalsem of scheercrème met jeneverbes helpt tegen zowel een vette als een droge baard. Jeneverbes ondersteunt het lichaam bij de ontgifting en stimuleert de afvoer van schadelijke stoffen. Ook heeft jeneverbes een kalmerende, rustgevende en verfrissende werking.

Alternatieven voor jeneverbes

Qua geur en werking is rozemarijn het meest verwant aan jeneverbes. Daarnaast bevatten diverse etherische oliën de werking van jeneverbesolie zoals sandelhout, jasmijn en lavendel.

Producten met jeneverbes

Binnen het Scheersalon-assortiment kom je jeneverbes in de volgende producten tegen:

  • Met haar frisse noten in mediterrane harmonie is Acca Kappa Muschio Bianco (White Moss) een geur die door zowel mannen als vrouwen gebruikt kan worden;
  • Cella Milano is een frisse en kruidige geur die naast jeneverbes ook kaneel bevat;
  • Recent in het Scheersalon assortiment opgenomen en warm onthaald: de Fazi eau de cologne ‘Essenza di Barbitonsore’, een uitgesproken aromatische geur met een houtachtig karakter en een rijke compositie. 

Ben je op zoek naar een verfrissing die ook pittig is? Laat die gin-tonic eens staan en kies voor de geur van jeneverbes.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Jeroen kwast 8jes rondjes draaien-web

Natscheerders weten dat zeep en het inzepen het comfort en de kwaliteit van jouw scheerbeurt bepalen. Hier lees je hoe!

12-09-2019-1-web

Een ongeluk tijdens het scheren zit in een klein hoekje. Met onze EHBS – Eerste Hulp Bij Scheerwondjes – bereid jij je optimaal voor.