02-04-2019

02-04-2019-1-web

De geur van... vetiver

Scheersalon ingrediënten-encyclopedie, deel 3

Het is een naam die je wellicht kent van vermaarde parfums uit het verleden: vetiver, een kruid met een interessante wortel. Rokerig, nootachtig, citrusachtig, zoet, houtachtig… het zijn allemaal omschrijvingen die worden toegewezen aan vetiver. Zo blijkt dat vetiver een bijzonder rijke geur is. Vandaag vertellen we je graag meer over deze alleskunner.

ve-ti-ver (voorzetsel; geslacht)

1 grassoort met uitgesproken warme, elegante geur van gedroogd gras met aardeachtige en ziltige connotaties

Hoe ruikt het?

Vetiver is een kruid dat anderhalve meter hoog kan worden, en heeft een interessant netwerk aan wortels. Door middel van stoomdestillatie worden de essentiële oliën van vetiver gewonnen. Voor 1 kilo olie heb je zo’n 1000 kilo aan gedroogde wortels nodig.

De geur van vetiver is aromatisch vrij complex, waardoor deze vaak als een geur op zich wordt beschouwd. Enerzijds is de geur zoet, aardachtig en houtachtig… van de andere kant zul je ook licht rokerige en zware nootachtige tonen tegenkomen. Ook zul je subtiele tonen van verfrissende citrus tegenkomen. Misschien ook weer leer en amber! Vetiver-olie bevat bovendien geen allergenen (dat zijn bestanddelen die mogelijk allergische reacties kunnen opwekken) en kan dus vrijelijk gebruikt worden.

Eigenschappen van vetiver

Vetiver heeft een antibacteriële werking en helpt met het bestrijden van acne en schimmel. Ook wordt vetiver gebruikt in aromatherapie, omdat de natuurlijke, aardse geur helpt ontspannen en met focussen. Sommigen gebruiken vetiver-olie tegen slaapproblemen.

Tegenwoordig wordt vetiver ook voor diverse huis-tuin-en-keuken doeleinden gebruikt. In tropische landen worden de planten gebruikt als succesvol middel tegen bodemerosie als gevolg van regenbuien.

Waar komt het vandaan?

Vetiver – de naam is afkomstig uit het Tamil – is een geurende plant die oorspronkelijk afkomstig is uit India en Sri Lanka, maar nu ook in andere landen te vinden is. Het werd in eerste instantie gebruikt als zonnewering. Wanneer deze met water in contact kwamen, kwam de kenmerkende geur van vetiver vrij. Op Java wordt vetiver al eeuwenlang gebruikt als weefmateriaal. Bepaalde volksstammen geloven dat vetiver je kan beschermen en zorgen voor toenemende rijkdommen.

Alternatieven voor vetiver

De olie zelf kan niet worden vervangen of synthetisch nagemaakt. Qua geur komt cederhout het dichtste in de buurt van vetiver. Vetiver combineert naast houttonen ook goed met kruidige bloemengeuren, bijvoorbeeld roos of anjer. Het is in parfums voornamelijk een basisnoot in verzorgingsproducten.

Producten met vetiver

Sta jij er wel voor open om deze complexe geur zelf te ervaren? Binnen ons assortiment kunnen we je dan de volgende geurlijnen aanraden.

De Sandalwood-lijn van DR Harris bevat diverse scheerartikelen en producten voor de dagelijkse verzorging; een geur met een mannelijk en levendig karakter. Ook Proraso heeft met de Cypress & Vetiver-serie een complete geurlijn, waarin vetiver zorgt voor een aangenaam en fris gevoel. Zoek je scheer- en verzorgingsproducten met een stoer uiterlijk en die vetiver bevatten? Bekijk dan de Desert Vetiver-lijn van Saponificio Varesino.

En, last but not least… we hebben met dit blog gewacht totdat we ‘m binnen hadden, en dat is nu: Vetiver & Sandalwood van Scottish Fine Soaps. Mannelijk, charismatisch en verfrissend: die was het wachten zéker waard.

RECENTE ARTIKELEN


Filter