14-03-2019

14-03-2014-Je hebt een verstelbare safety razor, wat nu-web

Je hebt een verstelbare safety razor, wat nu?Optimaal gebruik maken van een verstelbare safety razor

Een safety razor is een uitstekend startpunt voor mannen die willen beginnen met natscheren: een vergevingsgezind scheermes dat in gebruik goedkoper, effectiever en meer huidvriendelijk is dan een elektrisch scheerapparaat of cartridge-systeem. Neem je een verstelbare safety razor, dan kun je je scheerervaring helemáál naar jouw hand zetten. Maar hoe start je met het gebruik van een verstelbare safety razor? Vandaag het antwoord.

Scheren met een safety razor

We hadden al eerder tips gegeven over scheren met een safety razor. Een safety razor is namelijk een ideaal cadeau voor een man, iets dat wij wel merkten in de aanloop naar kerst. Bovendien is het vergevingsgezinde karakter van dit scheermes is een bijzonder geschikte basis voor die authentieke scheerervaring. Veel van de tips uit bovenstaande link zijn ook bruikbaar voor jouw verstelbare safety razor – tips over gebruik, schoonmaken, en grondig onderhoud. Maar scheren met een verstelbare safety razor – zo ver waren we nog niet.

Wat is een verstelbare (adjustable) safety razor?

Je kunt jouw scheerervaring met een safety razor al naar je hand zetten in de keuze voor welk scheermesje je gebruikt. De verstelbare safety razor gaat nog een stapje verder: je kunt hiermee de opening (‘blade gap’) tussen de basisplaat en de topplaat van het scheermes vergroten of verkleinen afhankelijk van baardlengte, type huid, en gewenste scheer-ervaring.

Veel mannen hebben plaatselijk meer gevoelige huid in hun gezicht of scheren zich met variërende tussenpozen. Daar kun met een verstelbare (adjustable) safety razor perfect op anticiperen. Maar hoe ga je te werk met dit type scheermes? Wij hebben drie methodes op een rijtje gezet.

Methode 1: Terugschroeven

Spoiler: deze aanpak adviseren we níet! Sommige mensen zullen met deze methode beginnen; starten met een relatief grote opening tussen basis- en topplaat en al doende steeds naar beneden bijstellen totdat ze een stand hebben gevonden waarmee ze comfortabel kunnen scheren. De theorie hierachter is dat je tijdens het scheren zo veel mogelijk haren wilt verwijderen. Helaas leidt deze aanpak tot onnodige beschadigingen en irritatie aan de huid. Een glad scheerresultaat is vóóral aantrekkelijk op een ongeschonden huid.

Methode 2: Opschroeven

Na bovenstaande tekst laat deze methode zich wel raden. Je begint nu juist met een kleine ‘blade gap’ en vergroot deze stapsgewijs. Met deze milde aanpak is de kans op scheerwondjes nagenoeg nihil. Let op! Een te kleine opening tussen top- en basisplaat stremt de doorvoer van haar- en zeepresten, waardoor het scheermes niet optimaal presteert. Hierdoor kom je in de verleiding om te vaak over dezelfde plek te gaan – met onnodig en ongewenste razorburn tot gevolg.

Tip 1: Durf het blade-gap te vergroten voor toenemend comfort en efficiëntie.

Tip 2: Of je nu terugschroeft op opschroeft, zorg dat je dat altijd in kleine stapjes doet. Als jouw verstelbare safety razor van 1 tot 7 loopt, spring dan niet direct van 2 naar 4, maar neem stapjes van 1 – of beter nog, 0.5.

Methode 3: Schroeven, en gaan

Deze laatste methode is heel simpel: gewoon je safety razor dichtschroeven en beginnen met scheren. Wanneer je een stand hebt gevonden die werkt bij de actuele baardlengte, dan blijf je daar gewoon bij. Je hebt een verstelbare safety razor niet per sé om tijdens je scheerbeurt de stand aan te passen, maar om één stand te vinden die perfect bij jouw actuele baardlengte, gezichtsvorm en manier van scheren past. Vooral voor de semi-verstelbare safety razors zoals die van Rockwell (zie hieronder) is deze methode aan te raden.

Onze verstelbare safety razors

Bij Scheersalon vind je verstelbare safety razors van Merkur, Rockwell, en Parker. Laatstgenoemde hebben we al eens aan je voorgesteld; de Parker Variant Adjustable (verkrijgbaar in drie kleuren) is namelijk een prachtig vormgegeven mes dat ook heerlijk in de hand ligt. Merkur heeft twee verstelbare varianten: eentje met kliksysteem (de Futur) en eentje met schroefsluiting. Tot slot heeft Rockwell zoals gezegd een semi-vervangbaar systeem, dat zich het beste leent voor de derde methode: bij deze safety razors kun je namelijk de bodemplaat verwisselen.

Methode 4: Vraag Scheersalon om advies

Weet je wat je ook kunt doen? Ons om advies vragen. Of beter nog, even langskomen in onze scheerwinkel. Wij kunnen je alles vertellen – en laten zien – zodat jij een goede verstelbare safety razor uit kunt kiezen die aansluit bij jouw wensen. Een scheermes is immers een verlengde van jouw persoon, iets wat voor een verstelbare safety razor des te meer geldt.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!