22-08-2019

22-08-2019-parker slant bar-web

Parker semi-slant bar

Jeroen vertelt over zijn ervaring met dit bijzondere scheermes

Parker heeft onlangs de 55SL ‘Semi-Slant’ safety razor in drie varianten gelanceerd.  Sinds enkele weken gebruik ik deze three-part safety razor met ‘getordeerde’ scheerkop. Hoe deze mij bevalt? Ik vertel het je graag!

Wat de slant bar bijzonder maakt

De scheerkop van een slant bar safety razor is getordeerd: dat wil zeggen dat het lijkt alsof het metaal als het ware verwrongen is. Bij de semi-slant bar is dit effect in meer subtiele mate aanwezig. De eerste introductie van een slant bar safety razor dateert van 6 februari 1915. Thomas Wild patenteerde deze scheertechniek gebaseerd op de effectief snijdende werking van de guillotine. Een sneeuwschuiver was voor deze anekdote minder luguber geweest, maar het is niet anders.

Een getordeerde scheerkop dwingt de snede van de double-edge blades tot een schuine scheerhoek. Hierdoor worden baardharen optimaal efficiënt doorgesneden. En dat zonder enige druk! Door dit effect is het slant bar-systeem vooral populair bij mannen die een serieus zware baardgroei bezitten. Een diagonaal snijdend scheermes geeft hen een beter eindresultaat en meer scheercomfort. Voor gebruikers met een zeer gevoelige huid werd deze techniek vaak juist als agressiever bestempeld.

 

Jeroens ervaring met de semi-slant bar

Mijn eigen baard is als normaal te bestempelen met een lichte gevoeligheid. Ook voor mij scheert een slant bar safety razor gemakkelijker en gladder dan een scheermes met reguliere scheerkop.

Het mes voelt bijzonder effectief en snijdt zonder dat je druk uitoefent als vanzelf de haren door zonder enige agressiviteit. Druk uitoefenen is volledig overbodig. Ik gebruikte vooral Parker, maar ook Timor en Astra Stainless double-edge blades. Opvallend is het ontbreken van enige irritatie tijdens en na het scheren. Ook na drie ‘halen’ geen sprake van razorburn!

Mijn enthousiasme voor de ‘slidende’ beweging steek ik niet onder stoelen of banken: sterken nog, ik raad iedere natscheerder deze schuin-snijdende techniek aan. Bij een slant bar razor neemt de scheerkop die beweging automatisch van je over.

Waarom scheren met een semi-slant bar?

De Parker Semi-Slant safety razor bezit de voordelen van een slant bar razor maar met een mildere tordering en een minder ruime opening rond het double-edge blade ten opzichte van zijn soortgenoten. Met name dit beperkte ‘blade gap’ en de optimaal geleidende satin chrome coating bieden het extra comfort waardoor deze nieuwe Parker variant ook bijzonder heilzaam presteert bij een zeer gevoelige huid. Ook de in lengterichting geknikte topplaat (zoals bij de Merkur 37C en 39C) draagt bij tot dit ultiem prettige karakter.

Jeroens eindconclusie

De Parker Semi Slant is milder vormgegeven dan veel andere slant bar-varianten. De bladhoek is echter nog steeds getordeerd zodat het haar onder een hoek wordt afgesneden. Dat resulteert in een zeer efficiënte, gladde en comfortabele scheerbeurt. Je hoort als het ware het mes effectief snijden maar ervaart geen agressie. Het handvat biedt veel grip en controle.

Conclusie: een aanrader, ook bij een zeer gevoelige huid.

 

De Parker Semi Slant Bar safety razor is verkrijgbaar in 3 varianten:

  • PA-55SL-SC – met satin chrome scheerkop en handvat
  • PA-55SL-GR – met satin crome scheerkop en two tone satin chrome / grafiet handvat
  • PA-55SL-RG – met satin crome scheerkop en two tone satin chrome / rose gold handvat

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!