26-09-2019

26-09-2019-2-1-web

3 Herfsttips voor jouw huid

Zo bereid je je huid voor op de koude maanden

De herfst komt er weer aan, en dat houdt in dat onze huid weer met nieuwe omstandigheden te maken krijgt. Waar de zomer al voor uitdroging kan zorgen ligt deze, wanneer het kouder wordt, ook op de loer. We geven je vandaag vier tips die je kunt gebruiken om jouw huid herfstklaar te maken!

Waarom droogt mijn huid uit in de herfst en winter?

Onze huid vormt de overgang tussen ons lichaam (dat voor zo’n 60% uit water bestaat) en de ‘droge’ buitenwereld. Omdat de huid ervoor moet kunnen zorgen dat we zowel stoffen kunnen opnemen als uitscheiden, vormt ze geen hermetisch afgesloten laag. Een belangrijke functie van de huid is ervoor zorgen dat het natuurlijke vochtverlies geminimaliseerd wordt. Hiervoor zorgt de opperhuid, waarvan de buitenste laag bestaat uit hoorncellen. Deze hoornlaag zijn rijk aan vochtvasthoudende eiwitten. Deze cellen worden bijeengehouden door vetachtige stoffen die weinig vocht doorlaten.

Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten en/of eiwitten. Als gevolg hiervan houdt de huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Daarnaast speelt ook de productie van talg een grote rol bij een droge huid. Hoewel een droge huid aangeboren kan zijn, is dit meestal het gevolg van verkeerde gewoonten. De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn:

  1. Bepaalde douche- of badgewoonten: de combinatie van zepen, badproducten en douchegel met agressieve ingrediënten en erg warm water verwijdert niet alleen vuil maar kan ook de zuurmantel van onze huid aantasten. Deze beschermende laag bestaat uit lichaamseigen zure stoffen zoals zweet, talg en hoorncellen. Na het douchen verdampt er als bonus nog heel wat water uit de huid. Door frequent te douchen of baden met te warm water is de kans groot dat je huid onnodig uitdroogt.
  2. Droge lucht in huis: een ideale luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 à 50%. Heb je een lager luchtvochtigheidsgehalte, dan kan dit ervoor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water kunnen lossen het probleem vaak op.
  3. Stress: onderzoek toont aan dat stress ook de huidfuncties verstoort.
  4. Voeding: een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten kan ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn. Ook door te weinig te drinken.

Tip 1: Scrub je huid regelmatig

Zet even dat idee opzij dat scrubben iets voor vrouwen is en ervaar wat het met jouw huid doet. Scrubben verwijdert dode huidcellen en bevordert bloeddoorstroming én huidherstel. Je kunt een scrub gebruiken onder de douche of gewoon voor de spiegel.

Tip 2: Houd je huid gehydrateerd

In de koudere maanden moet jouw huid meer moeite doen om gehydrateerd te blijven. Help ‘m dus een handje! Hoe doe je dat? Door te hydrateren. Drink ook in de koudere seizoenen voldoende water – en gebruik hydraterende verzorgingsproducten.

Tip 3: Gebruik een aftershave balsem en moisturiser

De huid van je gezicht vraagt extra aandacht, zeker bij een droge huid. Kies voor zachte natuurlijke verzorgingsproducten met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën. Op die manier wordt je huid voldoende gevoed en raakt ze niet belast met mogelijk irriterende stoffen. Voorkom het gebruik van ingrediënten als eucalyptus, menthol en frisse citrus.

Een aftershave balsem kalmeert, verzorgt en verfrist je huid na het scheren. Aftershave balsems hebben vaak een minder sterke geurconcentratie en bevatten vaak geen alcohol. Zo is jouw huid na de scheerbeurt beschermd zonder dat je huid uitgedroogd raakt. Een ander populair hydraterend product is de moisturiser.

Zelfverzekerd de herfst tegemoet

Voor veel mensen is de herfst het minst favoriete seizoen. De volgende zomer is immers verder weg dan ooit! Maar ach, die komt vanzelf weer. Geniet dus van de mooie kleine dingen die de herfst te bieden heeft en neem bovendien onze tips in acht om te zorgen voor een huid die er ook tegen kan.

RECENTE ARTIKELEN


Filter