29-11-2018

1543500622_Wintertips0-web

Wintertips voor huid en baard (2018 editie)

Alles over optimale verzorging, hydratatie en bescherming in koude tijden

Winter – een tijd van gezelligheid, lekker eten, spelletjes spelen en knus voor het haardvuur zitten met een kop warme chocolademelk. Het is een welhaast idealistisch beeld van de koudste periode van het jaar waarin geen plaats lijkt voor een van de vervelendste bijkomstigheden van de winter: een droge huid. Hoe kun je optimaal genieten van gezelligheid, lekker eten, spelletjes en een knus haardvuur? Met deze wintertips voor jouw huid. 

Wintertips van 2017

Een jaar geleden plaatsten we diverse berichten die allemaal een bepaalde verzorgings-tip uitlichtten. Omdat die nog steeds actueel zijn vind je die hier onder.

Houd je huid gehydrateerd

Laten we maar meteen het eerste punt dat hierboven staat opnieuw bespreken. Waarom? Omdat hydratatie zó ontzettend belangrijk is voor jouw huid! Zowel het weer buiten (wind en kou) als binnen (verwarming) tasten je natuurlijke beschermlaag – je huidzuurmantel – aan, met een droge, trekkerige en geïrriteerde huid als resultaat. Dat moet gecompenseerd worden. Maar hoe?

Het is belangrijk om jouw vochtspiegel op pijl te houden. In de zomer moet je veel water drinken om niet uit te drogen; in de winter geldt eigenlijk hetzelfde voor jouw huid. 2 liter per dag is geen overbodige luxe. Verder kun je thuis nog meer rekening houden met hydratatie. Investeer in een luchtbevochtiger, of zet een bakje water op je verwarming, zodat de lucht in je huis niet te droog wordt. Daarnaast is het slim om te douchen met warm water in plaats van heet water; hoe heerlijk het ook aanvoelt als je er onder staat, jouw huid betaalt later de prijs voor een te hete douche. 

Scrubben (want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen…)

Laten we dan ook maar meteen dit puntje herhalen: scrubben, scrubben en nog eens scrubben! Dit zorgt ervoor dat je dode huidcellen verwijdert, wat jouw bloeddoorstroming én huidherstel bevordert. Je kunt dit eenvoudig in jouw douche-routine inbouwen door een scrub-douchegel te gebruiken, zoals die van St James of London

Scheer ‘ns ’s avonds

Hoewel de meeste mannen zich ’s ochtends scheren (wat doorgaans het meest ideale moment is) heeft het in de winter voordelen om dat te doen voordat je gaat slapen. Zo kan je huid haar beschermlaag herstellen terwijl je slaapt. Bovendien hoef je dan ‘s ochtends alleen even moisturiser aan te brengen (want hydratatie) en je huid kan er tegenaan. 

Bescherm tegen ‘windburn’

Een andere reden om je bij grillig koud weer ’s avonds te scheren, of tenminste optimaal te beschermen, is windburn. Wanneer de natuurlijke beschermlaag met lichaamseigen oliën aangetast is, daalt het vochtgehalte van je huid. Hierdoor is je huid gevoeliger voor het uitdrogende effect van wind en UV-straling. Je huid verbrandt hierdoor sneller zonder dat je dit verwacht bij deze weersomstandigheden. Gebruik na het scheren een aftershave balsem en eventueel door de dag heen een goede moisturiser. Op deze manier voedt en bescherm je jouw huid optimaal tegen droge lucht en kou.

Gebruik goede scheerzeep

Een ander product dat helpt is scheerzeep. Nu horen we je zeggen, ‘maar dat helpt toch altijd?’. Dat klopt – maar in de winter is het dus nóg belangrijker. Scheerzeep verzacht de baardharen en beschermt de huid. Hierdoor gaat scheren eenvoudiger én vriendelijker voor je huid. Daar heb je in wind en kou des te meer voordeel van.

Gebruik meer olie

Nog zo’n handig product is olie – beter gezegd, pre-shave olie. Een goede voorbereiding is essentieel voor een goede scheerbeurt. Hoe meer je je gezichtshuid en baardharen kunt voeden en verzachten, hoe beter je zult kunnen scheren. Ook dit is een tip die het hele jaar door geldt, maar eentje die je in de winter de nodige irritaties en razorburn zal besparen. 

Klaar voor de winter?

Ben jij al klaar voor de winter als je dit zo leest? Zoals je ziet is het een combinatie van bewust gedrag en de juiste producten. Het gedrag zul je zelf voor mekaar moeten boksen, maar de rest? Dat is slechts een paar klikken van je verwijderd. 

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!